Tavasz Szekszárdról | 2024

5400 Ft

Tavasz Szekszárdról

Mátyás napján -vagyis február 24-én- a népi hiedelem azt mondja: „ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál”. Tehát a hideg idő jó termést, a szeles idő rosszat jelez. Mi a mostani szép, már-már tavaszi idő ellenére bízunk az idei termésben, ennek szellemében állítottunk össze egy tavaszváró csomagot Szekszárdról.

  • a 2023-as chardonnay borunk a frissességet, a pattanó rügyeket hozza a poharakba,
  • a 2022-es cabernet franc borunk a világon egyedinek számító siller technológiával készült, a tavalyi év során a magyarországi top100-as borok listáján is szerepelt,
  • míg a Szekszárdra oly jellemző kékfrankos, már az érett gyümölcsös arcát mutatva az évek körfogásának hű lenyomata.

Chardonnay száraz fehérbor

A szőlőink közép magas kordonos metszéssel vannak kialakítva. A zöld munkák és a szedés is kézi erővel történik. A szüret, ezen fajták esetén jellemzően szeptember második, harmadik hetében szokott történni. Az ekkor még jellemzően meleg időjárás miatt a kora reggeli órákban kezdünk, annak érdekében, hogy a must a lehető leghidegebb hőmérsékleten kerüljön be a pincészetünkbe. A bogyózás és a zúzás Enoitalia eszközével történik, a zúzás során törekszünk arra, hogy a szemek csak minimális mértékben roppanjanak meg. A préselést szakaszos üzemmódban, viszonylag alacsony nyomási tartományban Enoveneta PPA9 pneumatikus préssel végezzük. Innen közvetlenül már a jellemzően 15 Celsius-fokra hűtött acéltartályokba kerül a must, ahol irányított erjesztésen megy keresztül. Fogyasztása: a viszonylag magas – 13,5%-os alkohol tartalma ellenére is nagyon kiegyensúlyozott, könnyű, üde fehérbor. Elsősorban fehér húsok, így csirke, grillezett halak és tenger gyümölcsei mellé ajánljuk.

Cabernet franc gyümölcsös bor

A várdombi dűlőink keleti vonulati ideális körülményeket teremtenek a szőlőművelésnek. A tisztán cabernet franc szőlő felhasználásával készült száraz sillerborunk hazája is ezen terület. A 2 napos héjon ásztatásnak köszönhetően a rozéborokhoz képest mély, telített színe van, a kiváló évjáratnak köszönhetően az alkoholtartalom: 13,5%. Fogyasztása: ideális választás pirospaprikával készült ételek mellé, így nagyon kellemes kisérője a pörköleknek és a halászlénak. Ízében, illatában a málnás és epres jegyek adnak izgalmat.

Kékfrankos száraz vörösbor

A borvidékünk egyik legjellemzőbb fajtája a kékfrankos, ebben a borban a könnyed, gyümölcsös arcát mutatja meg. Színe közepesen mély, kellemes savak és tanninok alkotják borunk gerincét. Alkoholtartalma: 12%  Fogyasztása: ideális választás sültek, pörköltek és vörös húsokhoz is. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 18 Celsius fok.

25 készleten

Kategória:
0
KOSÁR
  • A kosár üres.