A bajai halászlé 2015-ben felkerült a hungarikumok listájára. Innen mellékeljük az eredeti receptet 4 főre:
Összetevők: halból 2 kg. ponty, hagymából 18 dkg., törött finomra őrölt házi édes-nemes paprikából 4 dkg., sóból kb. 4dkg., vízből 2,6 – 3 liter, 3-4 cseresznyepaprika, és a lényeg a gyufatészta, melyből 20 dkg.
Főzés előtt a megtisztított, darabolt, beirdalt halat pár órával előbb besózzuk. A halfejet kettévágjuk. A halszeleteket az apróra vágott hagymával együtt belehelyezzük a bográcsba. Ezek után felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel. Erős tűzön felforraljuk és a habzás után a lébe belemérjük a törött paprikát és a cseresznye paprikát. Mindvégig ügyeljünk a forrás intenzitására. A forrástól számítva 35-40 perc alatt kész a finom bajai halászlé. Amennyiben kell még sózni, azt mindenképpen az utolsó percben tegyük. A külön főzött gyufatésztával tálaljuk.