SILLER a BOR Szekszárd

Siller bor a fivérek borbirtoktól

A műértők bora

Ha valami újat keresel, vagy valami érdekeset szeretnél kipróbálni, ha szereted a hagyományos magyar borokat, akkor a Siller a Te műfajod.

De mi is a Siller ?

Nem rozé és nem is vörösbor és jelenleg semmi köze a fehérborhoz, bár eredetileg valószínűleg a fehér és kékszőlőfajták együttes szüretelésével állították elő.

Ne tévedjünk nagyot

Nincs olyan szőlőfajta, hogy Siller, bármilyen kékszőlőből készíthető, sőt ezen technológia nagyon izgalmas illat, íz és színvilágot tud alkotni.

SiLLER Eredete

Ezen borfajta kifejezetten magyar és német sajátosság, máshol a világon nem létezik, akár lehetne a fehér, rozé, vörös után a negyedik bortípus. A nevének a jelentésén bőven van mit lamentálni, egyrészt német nyelvterületről levezetve: kastélyos/két színben játszó bor, míg a magyar nyelvből a szőlő számára rosszabb északi területen termelhető silány minőségre utalhat.

Sorokközt a Siller

Német gyökerek ?

A ma is létező Schillerwein egy fehér és vörös szőlőből készült Rotling, vagyis egy bor, amely kék és fehérszőlő keverékéből készül. A Schillerwein megjelölés azonban csak akkor engedélyezett, ha a felhasznált szőlő a württembergi termővidékről származik. Az ő kultúrájukban sem  világos, hogy a Schiller-bor hogyan kapta a nevét. Az elképzelések szerint vagy Friedrich von Schiller költőről, aki a svábországi Marbachban született, vagy halványvörös, irizáló színéről kapta a nevét.

Bármi is a név eredete, maga az eljárás a mai kor technológiája mellett csodálatos könnyed borokat tud adni.

Hogyan Készül a Siller ? 

Mint minden jó bornak az alapja a kiváló minőségű és megfelelő érettségű szőlő. Majd a borásznak nagyon széles mozgástere van, hogy megmutassa a bor, a terület legszebb arcát. Bogyózás és zúzás után 2 és 5 nap között héjon ásztatás következik, ez lehet hagyományos fakádban vagy modern hűtött reduktív tartályokban. Ezekután préselés és erjesztés jön, ennyire egyszerű, de ennyire szép is. A rozénál hosszabb héjon áztatás adja meg a sötétebb színt a bornak és a technológia függvényében maradnak meg a friss gyümölcsös ízek.

Miért kadarka ?

A siller bor filoxéravész előtt nagyon népszerű volt a Kárpát-medencében, mivel az ország termőterületének jelentős részén kadarkát termeltek. Ugyanakkor ezen szőlőfajta nem volt midig kegyes a gazdálkodóhoz és a rosszabb évjáratokban csak ezen eljárás adta a jó minőségű bort..

Mit keresünk a Sillerben ?

Egy kicsit izgalmasabb a rozénál, magasabb az alkoholja, a gyümölcsös jegyek még nagyon intenzívek, a savak kellemesek. Az eltarthatósága akár négy, öt év is lehet.

Hol fogyasszunk Siller bort ?

Csak Szekszárdon, a kadarka őshazájában. Itt a svábok által lakott területeken készítették először, a rájuk jellemző precizitással és odafigyeléssel. Hazánkban a szekszárdi, villányi és egri borvidéken futott be igazán nagy karriert a siller, alapanyagául főként a kadarka, illetve a kékfrankos szolgált. Szekszárdi összefogás eredményeként született 2011-ben Heimann Zoltán borász nevével fémjelezve a FUXLI, a szabályokat mélyen nem érintve a lényeg, hogy minden fuxli siller, de nem minden siller fuxli.

Hol Tudok vásárolni ?

Csak egy kattintás: https://fiverek.hu/vasarlas/

A siller új otthona

Mikor fogyasszunk siller bort ? 

Mindig és utána is mindig, a könnyedsége miatt a nyár esti borozgatások egy legjobb választása, főleg mivel fröccs formájában is kiváló. Ugyanakkor van egy biztos pont, amikor nem szabad kihagyni, ez pedig halászlé. A magyar halászlé mellé nem lehet jobb párosítást elképzelni, ez a két dolog párban jár.

0
KOSÁR
  • A kosár üres.