SILLER a BOR Szekszárd

Érdekes

A műértők bora

Ha valami újat keresel, vagy valami érdekeset szeretnél kipróbálni, ha szereted a hagyományos magyar borokat, akkor a Siller a Te műfajod.

De mi is a Siller ?

Nem rozé és nem is vörösbor és jelenleg semmi köze a fehérborhoz, bár eredetileg valószínűleg a fehér és kékszőlőfajták együttes szüretelésével állították elő.

Ne tévedjünk nagyot:

Nincs olyan szőlőfajta, hogy Siller, bármilyen kékszőlőből készíthető, sőt ezen technológia nagyon izgalmas illat, íz és színvilágot tud alkotni.

SiLLER Eredete:

Ezen borfajta kifejezetten magyar és német sajátosság, máshol a világon nem létezik, akár lehetne a fehér, rozé, vörös után a negyedik bortípus. A nevének a jelentésén bőven van mit lamentálni, egyrészt német nyelvterületről levezetve: kastélyos/két színben játszó bor, míg a magyar nyelvből a szőlő számára rosszabb északi területen termelhető silány minőségre utalhat.

Sorokközt a Siller

Német gyökerek ?

A ma is létező Schillerwein egy fehér és vörös szőlőből készült Rotling, vagyis egy bor, amely kék és fehérszőlő keverékéből készül. A Schillerwein megjelölés azonban csak akkor engedélyezett, ha a felhasznált szőlő a württembergi termővidékről származik. Az ő kultúrájukban sem  világos, hogy a Schiller-bor hogyan kapta a nevét. Az elképzelések szerint vagy Friedrich von Schiller költőről, aki a svábországi Marbachban született, vagy halványvörös, irizáló színéről kapta a nevét.

Bármi is a név eredete, maga az eljárás a mai kor technológiája mellett csodálatos könnyed borokat tud adni.

Hogyan Készül a Siller ? 

Mint minden jó bornak az alapja a kiváló minőségű és megfelelő érettségű szőlő. Majd a borásznak nagyon széles mozgástere van, hogy megmutassa a bor, a terület legszebb arcát. Bogyózás és zúzás után 2 és 5 nap között héjon ásztatás következik, ez lehet hagyományos fakádban vagy modern hűtött reduktív tartályokban. Ezekután préselés és erjesztés jön, ennyire egyszerű, de ennyire szép is. A rozénál hosszabb héjon áztatás adja meg a sötétebb színt a bornak és a technológia függvényében maradnak meg a friss gyümölcsös ízek.

Miért kadarka ?

A siller bor filoxéravész előtt nagyon népszerű volt a Kárpát-medencében, mivel az ország termőterületének jelentős részén kadarkát termeltek. Ugyanakkor ezen szőlőfajta nem volt midig kegyes a gazdálkodóhoz és a rosszabb évjáratokban csak ezen eljárás adta a jó minőségű bort..

Mit keresünk a Sillerben ?

Egy kicsit izgalmasabb a rozénál, magasabb az alkoholja, a gyümölcsös jegyek még nagyon intenzívek, a savak kellemesek. Az eltarthatósága akár négy, öt év is lehet.

Hol fogyasszunk Siller bort ?

Csak Szekszárdon, a kadarka őshazájában. Itt a svábok által lakott területeken készítették először, a rájuk jellemző precizitással és odafigyeléssel. Hazánkban a szekszárdi, villányi és egri borvidéken futott be igazán nagy karriert a siller, alapanyagául főként a kadarka, illetve a kékfrankos szolgált. Szekszárdi összefogás eredményeként született 2011-ben Heimann Zoltán borász nevével fémjelezve a FUXLI, a szabályokat mélyen nem érintve a lényeg, hogy minden fuxli siller, de nem minden siller fuxli.

A siller új otthona

Mikor fogyasszunk siller bort ? 

Mindig és utána is mindig, a könnyedsége miatt a nyár esti borozgatások egy legjobb választása, főleg mivel fröccs formájában is kiváló. Ugyanakkor van egy biztos pont, amikor nem szabad kihagyni, ez pedig halászlé. A magyar halászlé mellé nem lehet jobb párosítást elképzelni, ez a két dolog párban jár.

0
KOSÁR
  • A kosár üres.