BAJAI HALFŐZŐ FESZTIVÁL 2023

A BAJAI HALFŐZŐ FESZTIVÁL kiállítója a FIVÉREK BORBIRTOK

Bajai Halfőző Fesztivál

Az 1996 óta megrendezésre kerülő fesztivál az egyik legjelentősebb gasztronómiai és kulturális eseménnyé vált napjainkra. Az idei rendezvény – a Fivérek Borbirtokkal kiegészülve – 2023. július 6-8. között várja az érdeklődőket. A programok Baja központjában a Szentháromság téren, továbbá a Petőfi-szigeten kerülnek megrendezésre. A fesztivál leglátványosabb eleme a mintegy 2000 bográcsban lobogó halászlé, melynek az eredeti verzióját a térségben, így Szekszárdon is nagyon sokan és sokféleképpen főzik.

Bajai halászlé
Készülünk a Bajai Halfőző Fesztiválra

Bajai halászlé

A bajai halászlé 2015-ben felkerült a hungarikumok listájára. Innen mellékeljük az eredeti receptet 4 főre:

Összetevők: halból 2 kg. ponty, hagymából 18 dkg., törött finomra őrölt házi édes-nemes paprikából 4 dkg., sóból kb. 4dkg., vízből 2,6 – 3 liter, 3-4 cseresznyepaprika, és a lényeg a gyufatészta, melyből 20 dkg.

Főzés előtt a megtisztított, darabolt, beirdalt halat pár órával előbb besózzuk. A halfejet kettévágjuk. A halszeleteket az apróra vágott hagymával együtt belehelyezzük a bográcsba. Ezek után felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel. Erős tűzön felforraljuk és a habzás után a lébe belemérjük a törött paprikát és a cseresznye paprikát. Mindvégig ügyeljünk a forrás intenzitására. A forrástól számítva 35-40 perc alatt kész a finom bajai halászlé. Amennyiben kell még sózni, azt mindenképpen az utolsó percben tegyük. A külön főzött gyufatésztával tálaljuk.

TUDTAD ?

Sajnos még nincs fent a hungaricumok között, de a halászlevek klasszikus párosítása a siller bor. Remek módon kiegészíti a paprikás, halas ízvilágot, a könnyű, egyszerű ebéd méltó kisérője.

Ismerd meg ezt a különleges fajtát: https://fiverek.hu/siller/

Siller a halászlé nagy barátja

Meglepetés a fesztiválon

Minden alkalommal próbálunk valamilyen újdonsággal megjelenni ez a Bajai Halfőző Fesztiválon se lesz máshogy. A kíváncsiak kedvéért egy kis segítség: Édes Meglepetés lesz!

Hol találtok minket Baján ?

Keressetek a Petőfi szigeten a Halászcsárda melletti Gastro udvarban. Várunk Titeket !

Hasznos információk:

 

0
KOSÁR
  • A kosár üres.