KOSÁR
- A kosár üres.
Összesen
0 Ft
Az 1996 óta megrendezésre kerülő fesztivál az egyik legjelentősebb gasztronómiai és kulturális eseménnyé vált napjainkra. Az idei rendezvény – a Fivérek Borbirtokkal kiegészülve – 2024. július 11-13. között várja az érdeklődőket. A programok Baja központjában a Szentháromság téren, továbbá a Petőfi-szigeten kerülnek megrendezésre. A fesztivál leglátványosabb eleme a sok száz bográcsban lobogó halászlé, melynek az eredeti verzióját a térségben, így Szekszárdon is nagyon sokan és sokféleképpen főzik.
A bajai halászlé 2015-ben felkerült a hungarikumok listájára. Innen mellékeljük az eredeti receptet 4 főre:
Összetevők: halból 2 kg. ponty, hagymából 18 dkg., törött finomra őrölt házi édes-nemes paprikából 4 dkg., sóból kb. 4dkg., vízből 2,6 – 3 liter, 3-4 cseresznyepaprika, és a lényeg a gyufatészta, melyből 20 dkg.
Főzés előtt a megtisztított, darabolt, beirdalt halat pár órával előbb besózzuk. A halfejet kettévágjuk. A halszeleteket az apróra vágott hagymával együtt belehelyezzük a bográcsba. Ezek után felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel. Erős tűzön felforraljuk és a habzás után a lébe belemérjük a törött paprikát és a cseresznye paprikát. Mindvégig ügyeljünk a forrás intenzitására. A forrástól számítva 35-40 perc alatt kész a finom bajai halászlé. Amennyiben kell még sózni, azt mindenképpen az utolsó percben tegyük. A külön főzött gyufatésztával tálaljuk.
Sajnos még nincs fent a hungaricumok között, de a halászlevek klasszikus párosítása a siller bor. Remek módon kiegészíti a paprikás, halas ízvilágot, a könnyű, egyszerű ebéd méltó kisérője.
Ismerd meg ezt a különleges fajtát: https://fiverek.hu/siller/
Minden alkalommal próbálunk valamilyen újdonsággal megjelenni ez a Bajai Halfőző Fesztiválon se lesz máshogy. Ahogy a Petőfi szigeten pezseg az élet, úgy pezseg az új gyöngyözőbor sorozatunk az ALLEGRA. Ezzel teljesen új arcát ismerheted meg a Szekszárdi borvidéknek.
Keressetek a Petőfi szigeten a Borudvarban. Várunk Titeket !
Részletes programokat a következő helyen tudod elérni:
https://www.halfozofesztival.com/programok/
Bajai halászlé hungaricum:
https://hungarikum.kormany.hu/download/d/9e/21000/Bajai_Hal%C3%A1szle_FINAL.pdf