Gemenc

Gemenc Látnivalók

Ha nem jártál még a GEMENCi-erdőben, nem tudod, milyen az igazi vadregényes, magyar ősrengeteg.

Gemenc a kisgyermekes családok egyik kedvenc kirándulóhelye, de a különleges természeti környezet a fiatalokat és az időseket, nem utolsósorban pedig a romantikára vágyó párokat is egyformán lenyűgözi. Magyarország és egyúttal a Duna egészének legnagyobb ártéri erdeje mintegy 30 kilométer hosszan húzódik a Duna nyugati oldalán. A holtágakkal, belső tavakkal szabdalt buja erdőt kisvasút szeli ketté – a vonatozás, a tanösvények végigjárása és a titokzatos mocsárvilág felfedezése felejthetetlen élményt nyújt. Az 1996-ban védetté, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park részének nyilvánított, romantikus hangulatú Gemenci-nek két központja van: északon Bárányfok, délen Pörböly. Mindkét helyen egy-egy kiállítás segít a környék megismerésében, és egy-egy szép tanösvény kínál kirándulási lehetőséget. Az erdőt teljes hosszában egy keskeny nyomtávú kisvasúton is bejárhatod, de biciklin vagy akár kenuval is felfedezheted a Gemenc Duna árterének varázslatos világát.

Gemenc
Vadvilág - Gemenc
Gemenc
GEMENC ősszel

 

 

 

 

Ez itt az erdő, a csend, a nyugalom,
szépsége betakar – jutalom,
hallgatom e gyönyörű, őszi dalt,
ahogy a fák között csendben átnyilall…

 

Őszi dal

Kormány Gábor

Gemenc
Fényjáték
Gemenc
Ősz
Gemenc
Ártér

Erdei Vasút GeMENC

A kirándulás csúcspontja kisvasúttal végigzakatolni a vadregényes Gemenci-erdőn. A vasút az északon fekvő Keselyűstől, illetve a Gemenci-erdő déli központjának számító Pörbölytől indul. A végállomás mindkét irányból indulva a Gemenc-Duna-part megálló. Az egyes szakaszok között alig van különbség, a vonatút szinte végig erdőben, magas fák között vezet.

Ha végigmész a teljes útvonalon, szekszárdi átszállással busszal is visszajuthatsz a kiindulópontra. Ha rövidebb kirándulást szeretnél tenni, Pörbölytől a nyolc kilométerre északra fekvő Malomtelelő megállóig menj el, ott 20-30 perc alatt végigjárhatod a bárányfokinál kevésbé érdekes Malomtelelő-tó Tanösvényt, majd a következő járattal visszautazhatsz Pörbölyre.

A Pörbölytől negyedórás sétára fekvő vadasparkban szarvasokat és vaddisznókat is láthatsz, ha pedig kisvasúttal utazol, Pörböly közelében akár az ablakból is megpillanthatsz egy-egy példányt. A vonatok májustól októberig mindennap menetrend szerint közlekednek, hétvégenként gőzvontatású nosztalgiavonatok is járnak.

Szöveg: femina.hu   |     Fotó: bajaikepek.hu  / Pulai Zsóka

0
KOSÁR
  • A kosár üres.