Bati KERESZT

Kilátó

Bati Kereszt Látnivalók

A Bati-kereszt kilátó a Fivérek Borbirtok területeihez közel, a dombvidék legszebb pontján helyezkedik. A kilátó a Szekszárdi-dombság északi részén, annak egyik legmagasabb pontján, a „Rockenbauer Pál” Dél-Dunántúli Kék Túra, a Magyar Zarándokút és a Mária út közelében közelében áll.

A rétegelt-ragasztott fa elemekből készült kilátó 280 m tengerszint feletti magasságban épült, padlószintje 15 m magasan helyezkedik el, teljes magassága mintegy 20 m, egyszerre 18-20 fő befogadására alkalmas.

Csodálatos látvány tárul a kilátóból a szemlélődő elé. Északra a Völgységi- patak völgye mögött a Tolnai-Hegyhát és Dél-Mezőföld kistájak települései, valamint a távolban Paks és Kalocsa is felsejlik.

Nyugatra és délnyugatra a Völgység, távolabb a Keleti-Mecsek nyúlványai is láthatók. Keletre Szekszárd és környező szőlőhelyek, délre a dombvidék szőlőkkel és erdővel borított részeiben lehet gyönyörködni. A magasból délkeleti irányban a Sárközre és a Gemenci erdőre is nagyszerű kilátás nyílik.

A kilátó remek lehetőség egy a remek kirándulásra, ahonnan könnyen elérhető a Sötétvölgy, a Remete kápolna vagy akár Szálka is. A dombtetőre túrázás izgalmas lehetőség, hogy felfedezzük a szurdikok világát, melynek a főalkotó eleme a lösz.

A lösz világossárga színű, rétegzetlen, porózus kis térfogatsűrűségű üledék, mely elsődlegesen lúgos kémhatású, a fő összetevői közül a kvarcot, az agyagásványokat, valamint a karbonátokat kell kiemelni. Laza kötése ellenére – szárazon magas falakban képes megállni, de a víz hatására könnyen pusztuló üledéké válik és így alakul ki többek között a löszkút, löszszakadék, löszvölgy és löszmélyút, melyek leggazdagabb hazai tárházát ezen a tájon találjuk meg.

A túrázás mellett kiváló lehetőségek nyílnak a kerékpározásra, aki szereti a változatos környéket, annak csak ajánlani tudjuk a kellemes emelkedőket és könnyed lejtőket. A bátrak egy Szekszárd – Pécs távot is teljesíteni tudnak.

A Bati kereszt kilátó mellett gépkocsiparkoló, fedett pihenő és  tűzrakóhely várja a kirándulókat.

 

Túraajánló az SXRD apartmanoktól: https://www.sxrd.hu/sxrd-point/

Szöveg és fotó: turizmus.gemenczrt.hu

Bati kereszt kilátás
Látvány
Bati kereszt kilátó
Bati kereszt kilátó

 

 

 

 

…S a népek, kik majd csúcsodra érnek,
S eléjük tárul e szép mese táj,
Meglátják azt, amit csak innen e kilátó
Erkélyről lehet majd látni igazán…

 

Kilátó

Tóth Tamás

0
KOSÁR
  • A kosár üres.